A mézeskalács recepteknek ezerféle variációja van, ami ezerféle formát öltött az elmúlt évszázadok alatt. Nézzük meg, hogy a XXI. századra milyen változásokon ment át és milyen új lehetőségei adódtak a mézeskalács-készítőknek.
Tudtátok, hogy a mézeskalács készítés Nagy Lajos király idejében magyar zarándokok által került nyugatra? Sokan rosszul tudják, nem nyugatról került hazánkba, hanem fordítva!
De nézzünk egy kis mézeskalács történelmet:
Az egyiptomi piramisokban nem csak méz, hanem mézes tészta maradékot is találtak. A méz hosszú időn át pótolhatatlan energiát is adó édesítőszer volt, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki, ezért a mézet nagy becsben tartották. Mézeskalácsot is áldoztak az isteneknek, majd később bizony királyi eledel lett.
Hazánkba a Rómaiak által került be, erről tanúskodik az ásatásokon talált több, mézeskalács sütésre használt cserépforma. Ugyanis a Római lakomákon feltálaltak, lépes mézet, mézzel tartósított gyümölcsöket, mézzel készült kalácsokat és fűszerezett mézes pogácsát.
Bécsben az 1300-as években már név szerint is említenek mézeskalács-készítő mestereket. A Német mézeskalács készítés feltehetőleg az édességkészítés egyik virágzó formája volt. A Jancsi és Juliska is a mézeskalácsosságról szóló, mesébe ágyazott igaz történet, ami két mézeskalács-készítő tragikus harcát formálja át a jól ismert történetté. Európának minden országába eljutott a mézeskalács-készítés csínja-bínja és minden ország átformálta a receptet és a formákat a saját elképzelései szerint.
Magyarországon az Árpád-házi királyok idején a méhészettel foglalkozó kolostorokban vagy azok környékén készítették a finom kalácsokat. Az évszázadok alatt sokat formálódott a mézeskalács készítés, újabb és újabb technológiai újítások születtek és új motívumok díszítették. A formák először cserépből készültek, majd a 15. századtól fából faragták. Az idő haladtával változtak a stílusok is és a receptek is. A készítőket bábosoknak, mézesbábosoknak is mondták régen, mert legtöbbször valamilyen bábú formára sütötték az illatos süteményt. De a szív forma volt a legelterjedtebb. A díszítésre számos lehetőséget kitaláltak. Mártották, írókázták tükördarabbal vagy papírral díszítették. A recept és a minta tájegységenként is változott. Azonban a mai napig is számos mézeskalács recept létezik hazánkban.
A mézeskalács készítés tudománya nem veszett ki, igaz nagyon kevesen űzik.
Izabella néhány éve tanulta ki önszorgalomból ezt a kézműves mesterséget. Mivel szeret sütni először, csak finomabbnál finomabb süteményeket készített a családnak. Majd a mézeskalács is sorra került és egyre jobbak és finomabbak lettek az általa készült kalácskák. A családnak és a barátoknak sütögetett különböző ünnepekre. Eredeti szakmájának nincsen köze a sütéshez de Békéscsabán ahol élt mindenki tudta, hogy milyen nagy szeretettel készíti ezeket a finomságokat.
De mivel férjét a munka külföldre szólította ő is vele tartott. Az új körülmények között eredeti szakmáját nem tudta felhasználni. Ellenben volt ideje a mézeskalácsok készítését tökéletesre fejleszteni. Sokat kísérletezett a tésztával. Egyre jobbá finomodott a technikája, hiszen imádja a mézeskalácsokat formázni, díszíteni. Ma kinn él Angliában és ott készíti csodásabbnál csodásabb mézeskalácsait.
Készít születésnapra, gyerekzsúrokra, különböző alkalmakra, de leginkább esküvőkre. Az esküvői vonal ami számára a sikert hozta, hiszen mielőtt elkészíti az adott esküvőre a kívánt darabokat, előtte egyeztetnie kell a szervezőkkel a formákról és a színekről. Majd kézzel elkészíti a több száz darabból álló rendelést, nagyon aprólékos munkával és nagy odafigyeléssel, saját ötleteit felhasználva az adott alkalomhoz. Az esküvőkön a mézeskalács mint köszönő ajándék egyre divatosabb. Izabella mézeskalács-készítő híre elterjedt világszerte, hiszen Amerikától- Németországig szállít mézeskalácsokat.
Izabella munkáit ezen a facebook oldalon csodálhatjátok meg: https://www.facebook.com/bellagingerbread/
Íme itt is néhány ízelítő Bella csodás munkáiból:
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha ismerőseiddel is megosztod! Kövesd a blog Facebook oldalát, hogy értesülj a friss posztokról!
Amennyiben kérdésed vagy véleményed van a cikkről, kérlek oszd meg velem, kíváncsi vagyok a tapasztalatodra!
Kommentek