Ki milyen ételt készít szilveszterkor és újévkor?
Facebook oldalamon feltettem ezt a kérdést az ismerőseimnek. Nem lepődtem meg a válaszokon, hiszen mindenki a tradicionális ételeket készíti. Jómagam is maradok a jól bevált lencsefőzelék és ropogós malacsült verziónál de azért belecsempészek más országok konyhájából is némi újítást. Tőkehal az egyik kedvencem ezért készítek magamnak citromos, petrezselymes megoldással. Szemeztem a zöldségesnél a szőlőszemekkel is. Annyira kívánatosan néztek rám a VEGYÉL MEG kinézettel, hogy nem tudtam ellenállni.
Szerencsét hozó malachús
A régi hagyományok szerint a szilveszteri és újévi jókívánságoknak, ételeknek jelentőségük van. Befolyásolják az eljövendő egész évet. A hagyományok szerint a malac kitúrja a szerencsét, ezért az egyik legismertebb étel a ropogós malacsült.Mondom a malacsült és ezen belül is külön jelentőséggel bír a malac farok a csülök a fül és köröm. A rántott hús bármennyire a kedvenc ételeink közé tartozik malachús kapcsán ne erre gondoljunk.
Pénzt hozó hüvelyesek.
Tudtátok, hogy japánban az egyik újévi étel a kuro-mame? Fekete szójabab szójaszószban és cukorban párolva. Sok országban úgy tartják, hogy a kerek pénzformájú ételek gazdagságot hoznak. Európában a lencsét, borsót, babot részesítik előnyben. Amerikában Dél -Amerikában a fekete szemű borsó fogyasztása számít tradíciónak. Néhány afro-amerikai országban érme alakú süteményeket készítenek.
Halak
A csillogó ezüstszínű pikkellyel rendelkező fajták hozzák a szerencsét az ünneplő embereknek. Lengyelországban a füstölt heringet kedvelik, hiszen halat az emberiség az ókor óta füstöli. A skandináv országokban a tőkehalat mustárszósszal tálalják. Nálunk a halról azt tartja a néphiedelem, hogy ha újévkor eszel halat elúszik a szerencséd. Mivel észak európában fogyasztják a halat és szerencsések én ajánlom fogyasszunk mi is hátha ez a baj és ezért vagyunk kevésbé Fortuna kegyeltjei.
Gyümölcsök
Törökországban a gránátalma ilyenkor a sláger gyümölcs. Spanyolországban és Dél-Amerikában szőlőt esznek újévkor. Annyi szemet ahány hónap van az évben. Amilyen édes lesz a szőlőszem olyan jó lesz az a hónap.
Tésztafélék, sütemények
Japánban ilyenkor tésztát is esznek, amit igen hosszúra készítenek és az a lényege az evésnek, hogy ne szakadjon el, mert a hosszú tészta hosszú életet jelképez. Néhány országban az a szokás, hogy a süteménybe belesütnek valamilyen tárgyat, akár egy pénzérmét és azé a szerencse aki megtalálja.
Milyen ételeket ne együnk ilyenkor?
A néphiedelem szerint szárnyas húst ne fogyasszunk, mert elrepül a szerencsénk. A csirke sem ajánlott, mert hátrafelé kaparva eltemeti a szerencsénket. A rákot se együk ilyenkor, mivel hátrafelé halad és ezzel a tettével a kudarcot szimbolizálja.
Forrásanyag: Kulináris világ, Pixabay
Köszönöm,hogy elolvastad a blogomat!
Üdv: Kézművespipi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: